Vinul select Grand Reserve – licoarea magică care unește generațiile
Vinul select Grand Reserve – licoarea magică care unește generațiile
Pentru o fată crescută la țară, în Bucovina însorită, viața la oraș, chiar în București, este tot ceea ce a putut visa. Pe Cristina toată lumea o știa că este o fată frumoasă și puternică, dar a moștenit din plin ambiția părinților ei. De când era pe băncile școlii visa să fie studentă la București și poate cine știe, să aibă o viață lipsită de griji. A muncit din greu și și-a construit propriul viitor, cu pași mici, dar siguri. Părinții ei o susțin, pentru că vor să-i ofere un viitor mai bun. Chiar dacă a beneficiat de bursă la facultate, Cristina mereu mi se plângea că traiul e scump la București. Costurile din capitală erau peste puterile ei și mama sa venea adeseori să-i mai aducă un pachet cu bunătăți pregătite special de ea, cu dragoste. Așa au trecut 6 ani lungi, cu suișuri și coborâșuri, la fiecare pas.
De un an de zile mi-a spus că a cunoscut pe cineva, un băiat de la o altă specializare, student și el la medicină. Cristina a fost întotdeauna pasionată de nutriție și sănătate, acum e doctor rezident nutriționist. Îi place să mănânce sănătos, iar pentru că întotdeauna și-a dorit să îmbine mâncarea tradițională românească autentică cu medicina, dietele sale au și suflet, cum îi place ei să spună mereu. Înainte de masă bea un pahar de vin, pentru sănătate – obicei pe care l-a preluat din înțelepciunea bătrânilor de la țară. Acum le dă sfaturi de nutriție și altor persoane, care se confruntă cu diverse probleme, iar tuturor le recomandă un vin bun, cum ar fi o Fetească Neagră sau un Cabernet Sauvignon de la Beciul Domnesc Grand Reserve, pentru că vinul e cel mai bun medicament. Licoarea aceasta magică ne menține tineri și ajută și digestia. Iubește ceea ce face, iar oamenii îi admiră silueta perfectă.
Un nutriționist pasionat ce are vinul drept cel mai bun aliat
O cunosc pe Cristina de când eram mici și ne jucam împreună. Nu a fost întotdeauna așa slabă, ba chiar era un copil obez. A slăbit de pe vremea când a devenit adolescentă, pentru că băieții nu se uitau după ea. A plâns mult și a pus totul la suflet, dar după aceea a spus că vrea să slăbească. Ambiția ei m-a fascinat! Nimeni nu crede, nici în ziua de azi, că era un copil obez, dacă nu le arată și poze de pe vremea aceea. Putea să facă o operație de micșorare a stomacului, dar a decis să slăbească sănătos și natural. Acum îi pare bine că a trecut prin tot acest proces, o transformare care îi dă o imensă forță interioară. Pacienții cu care intră în contact sunt inspirați de povestea ei de viață. De ambiția și determinarea ei de a-și transforma viața. Uneori îi susțin cauza, pentru a veni în ajutorul multor persoane care suferă de obezitate sau pur și simplu se luptă cu câteva kilograme în plus. Când am vorbit cu ea la telefon ultima dată, mi-a spus că după rezidențiat vor să-și deschidă un cabinet medical în sectorul 2, în cartierul Colentina. Acolo au găsit un loc mic, dar drăguț și curat. Alexandru e cardiolog, Cristina nutriționistă. Visul lor este să vindece suferința oamenilor și adaptează regimul alimentar, la boala de inimă cardiovasculară, care de multe ori impune și un regim alimentar desodat. Alexandru le comunică pacienților tratamentul corespunzător și nevoia de a adopta un regim alimentar corespunzător, iar Cristina îi ajută să găsească cele mai prietenoase rețete alimentare fără sare. Cu multă blândețe și empatie din partea Cristinei, pacienții acceptă să consume preparate fără sare, pe durata tratamentului și revin la control cu rezultate bune.
De regulă, regimul alimentar necesită consumarea unor alimente care să reducă pe cât de mult posibil colesterolul rău. Mulți dintre pacienți se confruntă și cu diabetul zaharat, obezitate sau hipertensiune arterială. Este o boală care afectează peste 1 miliard de oameni, după cum arată statisticile. Acești oameni au nevoi calorice diferite și li se recomandă o dietă bogată în vitamine, proteine și cel mai important acizi grași Omega 3, care se găsesc de regulă în pește. Un alt aliat important în lupta bolilor cardiovasculare este un compus organic din plante, numit resveratrol. Acesta este un antioxidant care protejează inima și, totodată, încetinește procesul de îmbătrânire al pielii, care este extras din struguri negri sau vin roșu și fructe de pădure.
Vinul roșu – aliatul inimii și al vaselor de sânge
Resveratrolul, antioxidatul extras din vinul roșu este aliatul în combaterea bolilor de inimă pe care se bazează cei doi medici. Cristina le recomandă pacienților care le trec pragul cabinetului nu orice vin, ci un vin select, premium, pentru că înainte de toate sănătatea este cea mai importantă. Așa reușește să combine rafinamentul unui vin modern, ce are la bază o istorie și o tradiție bogată, cu savoarea unui gust autentic. Grand Reserve de la Beciul Domnesc este un vin care și-a arătat adevărata valoare în timp. Este un vin cu o identitate pur românească - din părțile Moldovei. Fiecare sticlă este îmbuteliată cu măiestrie în Odobești, județul Vrancea – un ținut istoric unde sunt conservate cele mai nobile vițe de vie moldovenești.
În timp ce o Fetească neagră cu reflexii vișinii acompaniată de note fructate de prune și de coacăze negre este recomandată la o temperatură de 17-18°C, la regimul care include carnea de vită, în special, Cristina le recomandă și un Cabernet Sauvignon cu note de mure și afine, o adevărată sursă naturală de resveratrol, care merge foarte bine cu aperitivele și preparatele din carne de miel, vânat, gâscă sau rață.
Un Cabernet Sauvignon Rose, cu inflexii revigorante de fragi și afine, se potrivește de minune cu carnea de pasăre și fructele de mare sau pește la o temperatură de 9-11°C – exact dieta bogată în Omega 3.
Sauvignon Blanc și Chardonnay sunt două tipuri de vin alb, sec, care sunt recomandate în mod special pentru consumul de carne de pește, salate mediteraneene și alte feluri de mâncare ușoare. Servite la o temperatura de 8-9°C până la 9-10°C, aceste vinuri cu note ușoare de citrice aduc savoare oricărui preparat.
Nu de puține ori, o Tămâioasa Românească – vinul alb cel mai aromat, poate fi servit ocazional și de către pacienții care duc dorul unui desert îndulcit cu miere de albine, în loc de zahărul sintetic, pentru a pune în valoare momentele speciale din viața fiecăruia.
Ca un adevărat ambasador al vinurilor premium, selecția Grand Reverve de la Beciul Domnesc, împletește beneficiile vinului de altădată, ținut în butoaie vechi de stejar, cu experiența contemporană a celor care gustă din profunzimea unei licori magice, cu puteri vindecătoare, care a unit generații de oameni, de-a lungul timpului.
Îmi pare bine că cei doi au pus bazele unui concept inedit, inspirat din tradiția și istoria vinului, pentru a veni în întâmpinarea pacienților cu boli cardiovasculare. Este practic o tradiție veche de când lumea, pe care au reinventat-o în viața de zi cu zi. „Dacă lipsește vinul, lipsește tot", spune un vechi proverb latin. E un proces anevoios, dar cei doi tineri lucrează ca o familie, iar lucrul acesta se simte de la distanță. Aș vrea ca povestea lor să fie dusă mai departe și să influențeze și alte generații de medici, care își dedică viața în slujba vindecării suferinței oamenilor, apelând la valori cu valențe atemporale, care odată cu trecerea timpului, asemenea vinului, se înnobilează.
Am întrebat-o odată pe Cristina de unde are această dragoste pentru vin, nutriție și grijă față de semenii noștri. Mi-a răspuns pe un ton dezinvolt, plin de nostalgie: „Am primit inițierea în arta vindecării prin vin de la mama mea, pe care la rândul ei a învățat-o bunica și tot așa mai departe.” Era ca o moștenire de familie, din generații, care îi amintea Cristinei de tradiția strămoșească și moștenirea părintească, din Bucovina. Un echilibru al valorilor în care răzbate până în zilele noastre profunzimea învățămintelor strămoșești, într-o lume superficială și mereu pe fugă. Un pahar de vin are atât de multe de oferit, dacă reușim să punem într-o lumină nouă, modernă caracterul vindecător al celei mai vechi și selecte licori pe care ne-a dăruit-o natura.
Sursa foto utilizată: galeria Beciul Domnesc
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2025!
Bibliografie:
- ·https://beciuldomnesc.ro/public/list/producator/grand-reserve?fc=11
- · https://www.drmax.ro/articole/alimente-pentru-inima-ce-contine-regimul-alimentar-pentru-cardiaci
- · https://www.facebook.com/beciuldomnesccompania
- · https://www.instagram.com/beciuldomnesc.compania/
- · https://www.youtube.com/@beciuldomnesccompania
- · https://revino.ro/editorial/citate-vin/
Comentarii
Trimiteți un comentariu